Antec GX1200

Antec GX1200

By Christopher Fredriksson
Published


Idag tar vi en titt på ytterligare en Antec produkt, denna gång är det GX1200 – Lights Magician. Detta chassi kommer, precis som alla andra från Antec, i en skyddande och stabil låda med sparsamt med tryck på, men ändå visar vad som finns inuti.

Antec skyddar alltid sina chassin väldigt väl med skumplast eller frigolit och skyddsplast, både runt chassit och eventuella fönster, precis som i detta fall.

Image

Image


GX1200 är ett midi-torn med måtten 52cm hög, 20cm bred och 52cm på djupet. Chassit, ganska uppenbart, är helt svart med ett fönster på komponent sidan. Framsidan har ett metallnät som fläktskydd och gömmer även ett luftfilter som vi tar en närmare titt på om en stund.

Toppen har även det ett metallnät, också med ett filter. På sidan upptill hittar vi ventilationshål som passivt låter varmluft lämna lådan. Designen på dessa får mig att tänka på exempelvis en Mercedes Benz som ventilerar ut varmluft från motorrummet. Jag tror dock att den mesta varmluften ventileras ut med hjälp av fläktar om du installerar sådana i bakdelen. Annars är det lite av ett sportigt utseende och det ser inte helt fel ut.

Image

Image

Image


I fronten har vi on/off knappen, en LED knapp, så väl som två USB 3 portar och de obligatoriska hörlurs och mikrofonjacken.

Om vi snurrar runt till baksidan hittar vi de vanliga detaljerna, hålet för ATX I/O plattan, utrymme för en 120mm fläkt som förvånande nog inte är inkluderad, 7 expansions platser och det obligatoriska hålet för ett standard ATX nätaggregat.

Image


Montering av sidpanelerna är givetvis gjort med skruvar, oftast tumskruvar. Antec har använt tumskruvar även på detta chassi, men istället för de vanliga helt i metall så är dessa delvis metall (skruven) och delvis i plast (ytterdelen). Detta gör att man får lite bättre grepp än med de tumskruvar som är helt i metall.

Om vi vänder uppochner på chassit så hittar vi gummifötter som är integrerade i chassit, monteringshål för hårddisk alternativt SSD samt ett filter för nätaggregatet som både är väldigt enkelt att ta bort för att rengöra men sitter även tillräckligt bra för att inte lossna av sig självt.

Image

Image

Image


Komponentsidan av chassit har som sagt ett fönster, denna gång är det ett tonat glas som delvis döljer det du har på insidan, tills du monterar lite belysning i chassit, då kommer det lysa riktigt fint genom fönstret.

När vi tar bort sidpanelen får vi fram ett ganska stort utrymme som kan husera alla sorters grafikkort och moderkort upp till standard ATX storlek utan problem. Samtidigt ser vi en låda i botten som äter upp en del av utrymmet. Detta är dock en riktigt bra lösning för att gömma nätaggregatet och samtidigt se till att det inte sprider sin egen värme i resten av systemet. Antec har provat på flera olika liknande lösning och den lösning vi ser här i GX1200 ser verkligen ut som en bra variant.

Som vi kan se i fronten har vi två 120mm fläktar, som i första hand blåser in luft rakt över SSD enheterna för att sedan blåsa över moderkortet och grafikkort. Luften kan röra sig helt obehindrat vilket givetvis sörjer för riktigt god ventilation.

Image

Image


Något jag saknar är plats 5.25" enheter, åtminstone en sådan. Det kan vara som så att gamers inte behöver detta och därför har Antec skippat detta. Men om vi tar en titt på insidan av chassit på moderkortsplåten upp till höger så ser vi att det finns utstansat i metallen vad som skulle vara fästen för två stycken 5.25" enheter. Men givetvis är ju inte fronten gjord för detta och det finns ju ingen motpart i vänstra delen av chassit. Så uppenbarligen är ju inte chassit gjort för dessa enheter, men varför är det kvarlämnat i designen?

Möjligen kan det vara som så att panelen är standardiserad och används för fler chassin? Det kan ju givetvis spara pengar för Antec. Detta förhindrar givetvis inte funktionen på chassit, bara ett frö för tankar. När vi tar en titt på andra sidan får vi reda på vad denna del av moderkortsplåten används för.

I toppen kan vi se luftfiltret och utrymme för två stycken 120mm fläktar, här finns plats för ett vattenkylningsradiator. Jag gillar verkligen när tillverkarna bygger in plats för vattenkylning som inte hindrar placering av antingen radiator eller moderkort. Många tillverkare, Antec inkluderat, tänker inte på detta och låter ofta plats för radiator och fläktar i toppen äta sig in på utrymmet som moderkortet behöver. Men lösningen vi ser i GX1200 ser ganska perfekt ut!

Image


När vi öppnar upp fronten kan vi se luftfiltet som oturligt nog är ett simpelt filter som är fastklämt mellan plasten i fronten och metallnätet på framsidan. Detta gör det väldigt svårt att få loss och rengöra. Jag saknar verkligen de perfekt luftfiltrena som vi såg på Antec DF-85 för några år sedan, de är jätteenkla att ta bort och rengöra, de stoppar väldigt mycket skit och damm.

Snälla Antec, börja tillverka dessa igen eller en liknande design som DF-85!?

I fronten kan vi även se plats för ytterligare en fläkt, vilket gör att vi kan ha totalt tre stycken 120mm fläktar. Ett alternativ kan ju även vara att montera en 360mm vattenkylningsradiator med tre stycken 120mm fläktar.

Image

Image


Högra sidan är givetvis inte mycket att titta på, som med alla andra chassin. Men om vi öppnar upp denna sida hittar vi lite skoj saker.

Först och främst kan vi klart se alla hål som kan användas för att dra kablar snyggt. Det finns även plats för ytterligare en SSD enhet bakom moderkortet och vi får enkelt tillgång till både nätaggregatet och de två platserna för 3.5" och 2.5" diskar.

Image

Image


Plasten vi ser med ett stort A på, där vi normalt sett sätter fast våra 5.25" enheter, är faktiskt en hastighet och LED kontroller. Vi kan kontrollera hastigheten på upp till 6 fläktar och LED färgen på tre fläktar. Installerat har vi två stycken LED fläktar som ska vara RGB. Det känns lite felaktigt beskrivet då vi inte har full RGB funktionalitet, utan 7 stycken fast definierade färger. Det är givetvis inte dåligt, men att kalla dem RGB fläktar känns fel.

Hursomhelst så är det denna enhet som styr hastigheten och färgen på fläktarna. Kontrollern har både en knapp på toppen i fronten av chassit som styr färgen på fläktarna, men även en knapp som sitter direkt på kontrollern. Det finns även en knapp som styr hastigheten, men eftersom den bara sitter på själva kontrollern kan det bli lite bökigt att ändra hastigheten, man måste först ta bort högra panelen för att sedan komma åt denna knapp. Men hur ofta ändrar man hastigheten? Inte speciellt ofta, så det är ganska ok ändå.

Image

Image


Tillsammans med chassit fick vi även en påse med tillbehör som buntband och alla möjliga sorters skruvar.

Image


GX1200 är ett ganska schysst chassi, men känns lite väl som ett budget chassi när det kommer till funktionerna. Det är givetvis är bra chassi som så med bra utrymme för komponenter, men för mig personligen känns det som att detta chassi har lägre kvalité än vad Antec brukar producera. Det saknar en fläkt i bakdelen, som för alla andra chassin är standard, även när man har fläktar i fronten installerade. Filtrena i topp och fronten är inte enkelt borttagna för rengöring, något som faktiskt är ganska lätt implementerat, som vi sett på andra chassin – exempelvis Antec DF-85.

Fläkten bak som saknas kan vara ett försök att få användare att använda en 120mm vattenkylningsradiator som givetvis har en fläkt på sig redan. Men jag älskar fläktar, varje extra fläkt man får tag på, kan användas till nästa monster chassi projekt.

Överlag är det ett bra chassi som gör sitt jobb och ser ganska bra ut, men personligen så är detta chassi inte min favorit.

Jag avslutar recensionen på lite bilder på belysningen från frontfläktarna.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Product partners
Akasa, http://www.akasa.com.tw
AMD, http://www.amd.com
Antec, http://www.antec.com
Aten, https://www.aten.com/eu/en/
Brother, http://www.brother.com
Caseking, http://www.caseking.de
CityCloud, http://www.citycloud.se
CityNetwork, http://www.citynetwork.se
Cooler Master, https://www.coolermaster.com/
Corsair, http://www.corsair.com
Futuremark, http://www.futuremark.com
Gigabyte, http://www.gigabyte.com
Intel, http://www.intel.com
Light Dims, http://lightdims.com
Microsoft, http://www.microsoft.com
Mionix, http://www.mionix.net
Netgear, http://www.netgear.com
Noctua, http://www.noctua.at
Packoplock, http://www.packoplock.se
Razer, http://eu.razerzone.com
Roccat, http://www.roccat.org
SanDisk, https://www.westerndigital.com/brand/sandisk
Silex Technology, http://www.silexeurope.com/
SteelSeries, http://www.steelseries.com
TRENDnet, http://www.trendnet.com
Trion Worlds, http://www.trionworlds.com/en/
Xtorm, http://www.xtorm.eu
 
SweMOD
PHP: 0.60234
SQL: 0.46596 (60)
CACHE: 0.00000 (0)
TOTAL: 1.06830
SweMOD
© Copyright 2003-2024, SweMOD

All rights reserved. Terms, conditions and privacy information. All material on this site are the property of SweMOD.Com, unless otherwise stated. Material in news and press sections is the property of the source.